zondag 4 mei 2008

Bad 2

Het plan voor ons zelf gemaakte verhoogde bad heeft wel voor reacties gezorgd. Via internet wordt ons soms gevraagd "hoe gaan jullie dat nu maken?". Daarom een korte uitleg:


Het principe van het bad is een grote houten bak, waarin we het bad laten zakken. Deze bak staat op in hoogte verstelbare poten (je kan ze dus omhoog of omlaag schroeven). De poten zijn reserve poten van ons gasfornuis (jawel!) die is namelijk ook in hoogte aan te passen om bij de juiste aanrechthoogte te kunnen komen. De badombouw hebben we gemaakt van 20 mm dik watervast verlijmd multiplex. Langs de randen loopt aan de binnenzijde nog een extra 10 cm brede strook voor extra stevigheid. De badombouw is 5 mm kleiner gehouden dan de uitwendige maten van het bad. Zodat de badrand straks over het hout valt. Wel de bovenzijde van het hout afronden.


De badpoten van het bad zelf staan op 2 extra "dwarsliggers". De draadeinden van de badpoten steken door de dwarsliggers heen, en zijn van onderen met een moer vastgezet. Zo voorkomen we dat het bad omhoog uit het frame kan komen.


De aansluiting van het bad, is met een flexibele leiding vastgemaakt aan de afvoerbuis. Op bovenstaande foto zie je trouwens ook mooi onze chromen gasfornuispoot in de hoek.


Het bad valt dus over het houten frame heen. Op de uitwendige hoeken is nog een hoekprofiel geplakt, ter bescherming. Aan de voorzijde zijn 2 dolfijnen in het hout gezaagd. Anders krijg je wel een erg massieve bak, dit breekt het geheel. Het bad staat nu nog in de grondverf, maar wordt wit met blauwe dolfijnen gelakt.

Het hele bad is het idee van, en gemaakt door Opa van der Oost. En het werkt!