maandag 28 februari 2011

Gemeente Korendijk ontneemt Wouter het recht op onderwijs

In Nederland heeft ieder kind recht op onderwijs. Wouter volgt speciaal onderwijs. Hij gaat naar de Rafaelschool van Kentalis in Sint-Michielsgestel. Dit is een landelijke school voor kinderen met een gehoor- en visusbeperking en een ontwikkelingsachterstand. Het is dus de enige school in Nederland en voor Wouter dus ook de enige goede school voor hem om naar toe te gaan.
Tot voor de zomervakantie ging het goed met Wouter op school. Hij ontwikkelt daar, langzaam, maar toch leert hij daar, geniet daar. Maar sinds de vertrektijden van huis voor Wouter zijn veranderd gaat het niet goed meer met hem op school. Wouter vertrekt te vroeg en is moe. Het naar school gaan heeft geen nut meer nu, hij is te moe om iets op te pikken, dankzij de vroegere vertrektijden die de gemeente heeft opgelegd wegens bezuinigingen.
De gemeente is verantwoordelijk voor het vervoer van kinderen naar speciaal onderwijs. Wouter ging de afgelopen 4 jaar van ma t/m do probleemloos naar school. Hij had aangepaste schooltijden en kon zo het geboden onderwijs goed volgen. Maar na de zomervakantie veranderde de gemeente zijn taxivertrektijd van 8:15 naar 6.40 en later 7:00.
Zie o.a. dit weblog- en krantenstuk.
En nu zijn we ondertussen al maanden bezig om duidelijk te maken aan de gemeente dat Wouter dit vroege vertrek niet trekt. Maar wat we ook doen, de gemeente legt alles naast zich neer en luistert niet!! Na de zomervakantie werd er door o.a. persoonlijk door de wethouder gevraagd of we het niet een kans wilde geven en het een weekje wilden proberen. Maar nu maanden!!!! later doet de gemeente niets om het terug te draaien en het voor Wouter weer mogelijk te maken dat hij zijn onderwijs kan volgen. Gebeld hebben we, gemaild, we zijn op het gemeentehuis geweest, er is een verslag van de orthopedagoog van school meermalen naar de gemeente gestuurd, er is gebeld door school, maar de gemeente luistert niet en legt al onze zorgen naast zich neer. We hebben zelfs een brief van het Ministerie van Onderwijs. Wouter mag het onderwijs volgen binnen voor hem aangepaste schooltijden. De gemeente is dan verplicht aangepast vervoer te bieden. Maar ook dit wordt door de gemeente genegeerd en naast zich neer gelegd. Iedere keer komen ze met een nieuwe smoes om maar geen andere taxi te hoeven laten rijden.
De gemeente weet duidelijk niet hoe het is om een gehandicapt kind te hebben en komt met oplossingen als:
- Kan Wouter dan ook niet op woensdag thuisblijven? (nee gemeente, Wouter is op vrijdag ook thuis en hoort op woensdag gewoon naar school te gaan)
- Hoe gaan jullie dat dan doen als er een baby is, daar zal Wouter s'nachts toch ook wel wakker van worden? (nee gemeente, Wouter is slechthorend, weet u nog!)
- Kan Wouter niet een nachtje intern gaan op school? (hoeven we niet op in te gaan, natuurlijk niet!)
Ook belde de gemeente de school en vroeg hun (zonder dat wij het wisten!): Hoe staat school ertegenover als Wouter een nachtje intern komt?

Toen de gemeente op deze manier niet verder kwam, stuurde ze ons verzoek door naar hun juridische zaken. En toen kregen we weken later een brief:
Wouter is volgens de gemeente ziek (fysieke oververmoeidheid) en aangepast vervoer als gevolg van ziekte valt niet onder het leerlingenvervoer. Juridisch zijn ze helemaal ingedekt. Klik op deze regel om de brief van de gemeente te lezen

De onderwijsinspecteur van het ministerie van onderwijs en de school zijn verbaasd, en hebben niet eerder zo'n gemeente meegemaakt.
En wij? we zijn boos en hebben er volgens ons alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Wouter naar zijn school kan gaan, maar er wordt niet naar ons geluisterd.
Er zit blijkbaar niets anders op dan ontheffing aan te gaan vragen voor de leerplicht. Wouter kan door de gemeente niet meer naar school.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren gaat het eenvoudigst als u bij "Reageer als" kiest voor "Anoniem" (wel graag uw naam onder het bericht zetten).
Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor "Naam/URL" als u b.v. uw eigen homepage wilt vermelden.