vrijdag 24 april 2009

Indicatie

Deze week zijn we op de school van Wouter geweest. Wouter volgt speciaal onderwijs. In het speciaal onderwijs wordt er al langer gewerkt met indicaties. De leerlingen worden dan getoetst of ze het aangeboden onderwijs mogen volgen. Wordt de leerling toegelaten door zo'n indicatieorgaan dan mag hij het onderwijs volgen en krijgt de school ook geld om dat onderwijs te bieden. Zo'n indicatie is geldig voor 4 jaar en moet telkens opnieuw aangevraagd worden.
Rafaëlschool, waar Wouter zit, is ook een school voor speciaal onderwijs. Tot nu toe was er geen indicatie nodig om op Rafaël te komen of te blijven. Had je een beperking met je gehoor of visus, dan was je welkom. Dat is per 1 september 2008 veranderd. In de wet is opgenomen dat de leerlingen van de Rafaëlschool een indicatie doofblind moeten hebben en dat geldt dus ook voor al de nu zittende leerlingen en dus ook voor onze Wouter. Er zijn nu criteria opgesteld wanneer een kind toelaatbaar is voor het speciale onderwijs.-Er moet sprake zijn van een gehoorstoornis van 35dB of meer aan het beste oor- Er moet sprake zijn van een visuele beperking van tenminste 0.3 gezichtsscherpte.- Maar wanneer er sprake is van een diepe of ernstige stoornis in de intellectuele ontwikkeling krijgt het kind geen indicatie. En dat zal dus lastig worden. Voor de eerste 2 punten mag je blijven, maar door dat 3e punt dus niet. En wat dan... Wouter heeft hiervoor op een kinderdagcentrum gezeten, maar hier hebben ze toch onvoldoende kennis van kinderen met een gehoor- en visus beperking. Wouter kwam duidelijk aandacht te kort en ontwikkelde toen ook negatief gedrag, ging bv overal op bijten (ook op ons) om z'n frustraties te laten zien. Wouter zal geïndiceerd gaan worden in het schooljaar 2011-2012, dat duurt gelukkig nog even. Hij krijgt dan opnieuw, een gehoor- en visusonderzoek maar ook een psychologisch onderzoek. En is hij dan verder dan een paar jaar geleden en is dit dan genoeg. We zijn bang van niet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren gaat het eenvoudigst als u bij "Reageer als" kiest voor "Anoniem" (wel graag uw naam onder het bericht zetten).
Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor "Naam/URL" als u b.v. uw eigen homepage wilt vermelden.